_Manciano_1006

Tuscany

AIGA HQ

AIGA HQ

AIGA HQ

The L-shaped plan of this house is inserted into the side of a hill in a typical Tuscan landscape, characterized by rolling vineyards and olive trees.

Inside, a long distribution corridor extends from the large entrance and living area (living room, open kitchen and studio) to the three bedrooms, which in turn open to the surroundings and a view towards the Tyrrenian sea through full height glazed openings.

The exterior materials’ palette is dominated by the local “alberese” stone, used as a thick skin. Pockets created by this layer house the sliding, full- height custom metal shutters.

The interiors are characterized by the strong floor pattern, inspired by the old Venetian “seminato” and “tozzetto” techniques, which have been rediscovered and interpreted by Carlo Scarpa. Here they are executed with local materials: hand cut “cotto” (terracotta) tiles, dimensioned in proportion to the respective room size, and inserted into a mix of cement and  Carrara marble aggregate.

Built in custom cabinetry in natural oak and Carrara marble.  

The narrow width of this 2 acre site inspired the sequential layout of volumes - garage, guest house, and main house, connected by an enclosed walkway. This allows living/dining room and master bedroom to both have lake views. This 4,000 square foot project combines local fieldstone with corrugated metal panels and cedar. The interiors were designed to complement the palette of natural materials.The renovation of the New York headquarters of the American Institute of Graphic Arts was executed in phases, allowing the AIGA to remain fully functional as the construction work proceeded. Within the 5-story, 20,000-square-foot building, EFM created a public exhibition gallery on the ground floor, and, on remaining floors, a lecture hall and office space, as well as an archive and research vault. 

The narrow width of this 2 acre site inspired the sequential layout of volumes - garage, guest house, and main house, connected by an enclosed walkway. This allows living/dining room and master bedroom to both have lake views. This 4,000 square foot project combines local fieldstone with corrugated metal panels and cedar. The interiors were designed to complement the palette of natural materials.The renovation of the New York headquarters of the American Institute of Graphic Arts was executed in phases, allowing the AIGA to remain fully functional as the construction work proceeded. Within the 5-story, 20,000-square-foot building, EFM created a public exhibition gallery on the ground floor, and, on remaining floors, a lecture hall and office space, as well as an archive and research vault. 

Architects: Emanuela Frattini Magnusson + Pietro Todeschini

Location: Manciano GR – Toscana – Italy

Category: Private residence

Area: 200 sqm

Project Year: 2018-19

Photographer: Simone Bossi

_Manciano_1010
down-arrow-sm
RW_1 copy

Selected Works

AIGA HQArchitecture

NYC ApartmentInteriors

ABCGraphics + Branding

Color ResearchGraphics + Branding

HBF, BrochureGraphics + Branding

ManùGraphics + Branding

Strategy@NYUGraphics + Branding

AmsterdamDesign Direction

Aqua, Miami BeachArchitecture

BeijingDesign Direction

BrasiliaDesign Direction

Brownstone NYCInteriors

EdinburghDesign Direction

GenevaDesign Direction

HBF Askew TextilesDesign Direction

HBF TablesProducts

Hong KongDesign Direction

House in AusterlitzArchitecture

House in TuscanyArchitecture

House on Lake ErieArchitecture

Knoll ChicagoInteriors

Knoll, FlorenceArchitecture

LondonDesign Direction

Los AngelesDesign Direction

MadridDesign Direction

ManúProduct

MontrealDesign Direction

MumbaiDesign Direction

NY Photo StudioArchitecture

PragueDesign Direction

RomeDesign Direction

San FranciscoDesign Direction

São PauloDesign Direction

SingaporeDesign Direction

StockholmDesign Direction

TokyoDesign Direction

Tokyo #2Design Direction

Townhouse NYCInteriors

Washington D.C.Design Direction

WolfsonianArchitecture